Csoportszerkezet és csoportdinamika feltárása

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/web/convictus.hu/www/convictus.hu/includes/menu.inc 579 sor).

Kiknek ajánljuk?

Olyan vezetőknek ajáljuk, akik tudatosan és felelősen akarják alakítani kapcsolatukat az általuk vezetett csoporttal. Ez a csoportszerkezet és rejtett értékrendszer megismerésén alapul.

Mikor ajánljuk?

Amikor egy konkrét munkacsoport rejtett szerkezetének, a csoport kultúrájának, az egyének szerepeinek a megismerése szükségessé válik bármilyen fejlesztő beavatkozás - csapatépítés, team coaching - előtt.

A csoport társas kapcsolatai mérésének folyamata, lépései:
 1. Előkészítő konzultáció a szakértőnk és vezető között: ismerkedés a csoporttal, döntés az együttműködésről. A szakértőnk megismerkedik a közösséggel, konzultál az vezetővel a program célszerűségéről. A vezető és a tanácsadó felelőssége közös, egymást kiegészítő a tevékenységük.
 2. Szociometriai kérdőív összeállítása, csoportra szabása, közös áttekintése a vezetővel.
 3. A felméréskor a résztvevők tájékoztatása a tudnivalókról (szóban és írásban) és az adatok begyűjtése. A megfelelő számú (ideális esetben csoportlétszámmal azonos) számítógép biztosításával a kérdőívet egyidejűleg és egy helyen tölthetik ki szinkron vagy aszikron módon a csoport tagjai.
 4. Megvalósítására a csoportban a többség egyetértése esetén kerül sor, a részvétel önkéntes.
 5. Adatfeldolgozás és a jelentés összeállítása a jól áttekinthető listák, rangsorok, ábrák formájában feldolgozott adatok értékelése alapján.
 6. Vezetővel való konzultáció az eredményekről (esetleg egyéni visszajelzés kérésre).
 7. A problémákat elemző és rendező csoportfoglalkozások levezetése, az eredmények visszajelentése.
 8. Csoportot befolyásoló beavatkozások (pl. csoportszupervízió, csapatépítés, kommunikációs tréning, problémamegoldás stb. a szükségleteknek megfelelően)
 9. Konzultáció a vezetővel a csoportos foglalkozások közben/után
 10. Ismételt vizsgálat és konzultáció (1/2 - 1 év múlva)

 Várható hatások

 • A konfliktusok és problémák konstruktív megoldásának közös és aktív keresése, bevonás a rendezésükbe - azaz tárgyalás agresszió helyett.
 • A csoport a fejlődés magasabb fokára léphet, megszilárdíthatja érték-, szerep- és kapcsolatrendszerét, vagy továbbfejlesztheti azt.
 • Felerősítheti a pozitív (önismeret, hiteles asszertív közlések, társismeret, megegyezések, közös döntéshozatal) és elháríthatja a negatív tendenciákat (megmerevedés, előítéletek).
 • A csoport felelős részt vállal a részvételi készségeik alakulásában.
 • A javuló csoportlégkör, a tolerancia, a befogadó készség növekedése, az előítéletesség enyhülése, a feszültségek csökkenése hozzájárul ahhoz, hogy az érintettek sikeresebben megküzdhessenek a nem szervezeti eredetű személyes problémákból eredő nehézségeikkel (hatékony lelki egészségvédelem).
 • A légkör javulása jótékony hatást gyakorol a teljesítményekre.
 • Egyéni coaching és vagy pszichoterápiás szükséglet is kiderül.

 Kérhető további szolgáltatások